Οδηγός Μεγεθών

Τα τραπέζια φαγητού έχουν ποικίλα σχήματα και διαστάσεις και κατά συνέπεια το κάθε τραπέζι απαιτεί και διαφορετικό τύπο τραπεζομάντιλου. Ποιες όμως είναι οι διαστάσεις, που πρέπει να έχει το τραπεζομάντιλο φαγητού και πόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι από το τραπέζι;

 

Το τραπεζομάντιλο πρέπει να προεξέχει περίπου το ίδιο μήκος από όλες τις πλευρές του τραπεζιού (εκτός αν έχει επιλεγεί σκοπίμως μεγαλύτερο σε κάποιες πλευρές για διακοσμητικούς λόγους). Συνεπώς, προκειμένου να επιλεγεί το σωστό τραπεζομάντιλο, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα απλά βήματα.

 

Μετρήστε τις διαστάσεις του τραπεζιού

Μετρήστε το πλάτος και το μήκος του τραπεζιού. Βέβαια, αν το τραπέζι είναι τετράγωνο ή στρογγυλό τότε μπορείτε να μετρήσετε μόνο τη μία πλευρά ή τη διάμετρο του αντίστοιχα.

 

Υπάρχουν 3 βασικά είδη τραπεζιών:

Ορθογώνιο

Τετράγωνο

Στρογγυλό

 

Καθορίστε το μέγεθος του τραπεζομάντιλου

Το τραπεζομάντιλο καλό είναι να “κρέμεται” από κάθε πλευρά του τραπεζιού περίπου 18 έως 25 εκατοστά. Μπορείτε να επιλέξετε και μακρύτερο τραπεζομάντιλο, όπως για παράδειγμα να φτάνει μέχρι την μέση του ύψους του τραπεζιού. Τα τελειώματα του τραπεζομάντηλου πρέπει να απέχουν το πολύ 1 εκατοστό από το κάθισμα της καρέκλας. Σε καμία περίπτωση όμως το τραπεζομάντιλο φαγητού δεν πρέπει να “κρέμεται” λιγότερο από 15 εκατοστά.

 

Τι γίνεται αν δεν γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις του τραπεζιού;

Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα τραπεζομάντιλο χωρίς να γνωρίζετε τις διαστάσεις του τραπεζιού (πχ. αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο) τότε μπορείτε να υπολογίσετε το κατάλληλο μέγεθος, σύμφωνα με τα άτομα που χωρούν να καθίσουν σε αυτό. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε ένα τραπεζομάντιλο που να βρίσκεται κοντά στο μέγεθος που καθορίσατε, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο τραπεζομάντιλο παρά ένα μικρότερο.

 

Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω πίνακα, που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν σύμφωνα με τις διαστάσεις του τραπεζιού σας.